هر آنچه که درباره سرخ کن صنعتی باید بدانید : برای تهیه و سرخ کردن سیب زمینی، قارچ، پیاز،سبزی، و حتی مرغ و ماهی و… به یک سرخ کن حرفه ای و کارامد نیاز داریم که در این جا می توان به سرخ کن صنعتی، سرخ کن نیمه صنعتی، سرخ کن صنعتی دین، سیب زمینی سرخ کن و قارچ سرخ کن و دیگر انواع ان اشاره کرد. این دستگاه ها در نوع خود بی نظیرند و به عنوان بهترین سرخ کن در فست فودها، رستوران هاو… مورد استفاده قرار می گیرند زیرا جایگیزین ماهی تابه های قدیمی شده اند و با لول بالا کار سرخ کردن را انجام می دهند.
سرخکن در دسته بندی تجهیزات فست فود و تجهیزات آشپزخانه صنعتی قرار میگیرد. به صورت گازی و برقی کاربرد دارند و در اشکال بدون سبد، کار سرخ کردن گوشت را انجام می دهند. با این که نوع رومیزی و کوچک ان ها در اشپزخانه های منازل قابل استفاده می باشد اما شکل صنعتی ان ها از نظر راحتی استفاده و وجود سایر تجهیزات با کیفیتش پرفروش تر است زیرا دستگاه خانگی هم کثیف کاری دارد و هم درجه دمای روغن ان بسیار حساس است. نکته قابل ذکر این است که سرخ کن های رومیزی گازی یکی از پرطرفدارترین و پر فروش ترین مدل سرخکن ها هستند.
انواع سرخ کن صنعتی و نیمه صنعتی
سرخ کن دارای انواع گوناگونی می باشد که به نمونه هایی از ان ها اشاره می کنیم: سرخ کن برقی با سیر تخلیه دو لگن ۱۲ لیتری، سرخ کن صنعتی، سرخ کن برقی تک لگن ۶ لیتری رومیزی، سرخ کن گازی صنعتی، سرخ کن برقی ۲ لگنه ۱۲ لیتری، سرخ کن تک لگنه صنعتی، سرخ کن دو لگنه صنعتی، سرخ کن مبله فندک دار رستورانی با مخزن ۲۰ لیتری، سرخ کن طرح امپریال، سرخ کن برقی صنعتی، سرخ کن برقی دو لگنه ۷٫۵ لیتر پایه دار با شیر تخلیه، سرخ کن تک لگنه برقی صنعتی، سرخ کن دو لگنه برقی صنعتی، سرخ کن برقی دو لگن ۸ لیتری با شیر تخلیه، سرخ کن مبله ، سرخ کن صنعتی، سرخ کن kmc و سرخ کن تک لگنی برقی رومیزی با شیر تخلیه، سرخ کن تمام اتوماتیک فیلتر دار ۲ خانه، سرخ کن رومیزی دو لگنه با شعله برنر استیل.
ساختار و جنس سرخ کن
سازنده سرخ کن، دستگاه را با تجهیزات درجه یک و قطعات با دوام ساخته است. به طور کلی ساختار سرخ کن صنعتی شامل یک بدنه ایده ال، چند لگن بنماری برای سرخ کردن، تعدادی سبد مجزا(در صورت سرخ کردن مرغ و ماهی و روغن گیری)، موتور پرقدرت، درجه هایی جهت کم و زیاد کردن حرارت و پایه جهت ثبات دستگاه، می باشد. این نمونه سرخ کن در حجم ۵۰ الی ۱۶۰ لیتری و با لگن ۳۰۴ تهیه شده است.
در نتیجه تمام سرخکن ها از جمله سرخ کن صنعتی رومیزی، سرخ کن فست فود، دستگاه کنتاکی پز، سرخ پیراشکی، سرخ کن فلافل و سرخ کن صنعتی کوچک، از ساختاری مشابه به هم ساخته شده اند و در نهایت کار همه ان ها سرخ کردن می باشد. اما در مورد جنس سیب زمینی سرخ کن گازی، سرخکن استیل ، سرخ کن چند لگن و سرخ کن سبد دار و سایر انواع سرخکن ها: که تماما ( لگن، سبد، بدنه)از نوع استیل ضد زنگ و مقاوم در برابر رطوبت می باشند.
دراین پست انواع سرخ کن را به صورت خلاصه شرح مختصری خواهیم داد. دستگاه های سرح کن به دو گروه عمده تقسیم میشود که هر کدام انواع مختلفی دارد :
سرخ کن های گازی
سرخ کن های برقی
سرخ کن های گازی
در سرخ کن های گاری از ،شعله و حرارت گاز شهری بصورت مستقیم یا غیر مستقیم برای حرارت دادن روغن دستگاه استفاده میشود .
سرخ کن گازی حرارت مستقیم
در این نمونه سرخ کن ها شعله بدون واسطه به مخزن روغن برخورد میکند.سرخ کن های رومیزی گازی معمولی که یک لگن روی شعله قرار دارد از این نوع است.
سرخ کن گازی حرارت غیر مستقیم
مزیت این نوع سرخ کن ها نسبت به سایر سرخ کن ها عمر بیشتر روغن مصرفی میباشد. این نمونه از سرخ کن ها شامل ۳ دسته می باشند:
دو جداره
مکانیزم محوطه گرم
استفاده از کویل روغن
۱ – دوجداره
در این مدل دستگاه ، فضای خالی میان بخشی که شعله وجود دارد و بخشی که روغن سرخ کردنی هست ، وجود دارد که این فضای خالی را روغن نسوز پر میکند. حرارت شعله ، روعت نسوز را داغ میکند و این روغن بصورت یکنواخت کل لگن موارد سرخ کردنی را داغ میکند. پخش حرارت به صورت یکنواخت و به آرامی صورت میپذیرد و از گرم شدن سریع یک نقطه از روغن و سوختن آن جلوگیری میشود.
2 – مکانیزم محوطه گرم (Cold zone)
لوله های حرارتی در وسط ارتفاع مخزن روغن قرار دارد.
براساس قانون انتقال حرارت، روغن خوراکی در بالای لوله های حرارتی گرم ترین قسمت است و روغن در پایین لوله های حرارتی سردترین حالت را دارد، در این حالت روغن یک حالت چرخشی پیدا می کند. و این چرخش از بالا به پایین سبب جلوگیری از سوختن زود هنگام روغن میشود، و از سوختن خرده های مواد غذایی در قسمت پایین و از بین رفتن روغن جلوگیری میشود.
۳. استفاده از کویل روغن:
لوله کشی های داخل مخزن روغن به یک مخزن روغن نسوز صنعتی متصل است. روغنی که در لوله قرار دارد توسط مشعل یا المنت برقی گرم میشود و توسط پمپی که در میانه راه قرار دارد، روغن به گردش در می آید.
اکثرا در سرخکن های صنعتی بزرگ کاربرد دارد.
کنترل حرارت از طریق تغییر در حرارت مخزن روغن صنعتی اصلی انجام میشود.
سرخ کن های برقی:
جنس این سرخ کن ها عمدتا از استیل (کیفیت بهتر) و یا فولاد نرم میباشد. اکثرا در نمونه حرارت مستقیم وجود دارد، در سه نمونه مختلف:
سرخ کن های معمولی
سرخ کن های بدون روغن
مینی سرخ کن
۱. سرخ کن های معمولی
دمای روغن به وسیله المنتی که داخل مخزن قرار دارد با در جه های مختلف حرارتی، افزایش میابد.
۲. سرخ کن های بدون روغن
در این نمونه از سرخ کن ها مواد غذایی با استفاده از فن آوری جریان سریع هوا سرخ میگردد.
۳. مینی سرخ کن
نمونه های کوچک شده سرخ کن های معمولی میباشد.